Sesizare depusa la Consiliul National al Audiovizualului

Catre
Membrii Colegiului Medicilor din Romania

Intrucat profesia medicala a fost denigrata in emisiunea Editie Speciala, din data de 22 noiembrie 2015, difuzata pe postul Realitatea Tv si moderata de dl. Octavian Hoandra si dl. Dorin Chiotea, Colegiul Medicilor din Romania a depus la Consiliul National al Audiovizualului o sesizare in acest sens, pe care v-o redam integral mai jos.
Demersul Colegiului Medicilor din Romania poate fi sustinut si de dvs. prin trimiterea catre Consiliul National al Audiovizualului a unei simple sesizari, cu referire la emisiunea incriminata.

Cu stima colegiala,
Dr. Gheorghe Borcean


Către

CONSILIUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Bd. Libertății nr.14, sector 5, cod 050706, București

 

Subscrisa COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA cu sediul în bd. Timișoara nr.15 sector 6, București prin Președinte dr. Gheorghe Borcean, în temeiul art. 10, alin.(5) din Legea audiovizualului nr.504/2002 formulăm prezenta

 

PLÂNGERE

 

împotriva postului de televiziune Realitatea TV cu referire directă la emisiunea “Ediție specială” din data de 22 noiembrie 2015, difuzată de postul mai sus arătat între orele 16.00 – 18.00.

Emisiunea la care facem referire a fost moderată de domnii Octavian Hoandră și Dorin Chioțea și a avut ca invitați :

  • dr. Dragos Pieptu – UMF Iasi;
  • Bogdan Cristian Ion – medic primar medicină hiperbară
  • Marius Geantă – co-fondator Centrul pentru Inovație in Medicină
  • Bogdan Tănase – medic primar chirurg, presedinte Alianta Medicilor
  • Carmen Uscatu – președinte ”Dăruiește Viața”.

 

În opinia noastră, scopul emisiunii respective a fost depășit, el nerezumându-se la urmărirea informării corecte și imparțiale a publicului ci, prin modul în care au fost conduse discuțiile și au fost permise de către realizatori anumite intervenții ori luări de poziție, s-a urmărit și s-a permis, în opinia noastră, denigrarea unor medici precum și a profesiei de medic.

În cadrul emisiunii au fost folosite în mod nepermis expresii inacceptabile ca “porci”, “șpăgari”, etc., expresii prin care întreg corpul profesional a fost pus în “aceeași oală”, lăsându-se să se înțeleagă că toți medicii sunt corupți, insensibili la durerea și problemele pacienților, fiind preocupați exclusiv de interese materiale.

În opinia noastră, emisiunea respectivă nu a avut un parcurs corect și nu a decurs conform standardelor profesionale, în ceea ce privește profesiunea de ziarist și de informare corectă și nepărtinitoare a opiniei publice, ci a fost folosită în scopul urmărit de către unii dintre invitați sau intervenienți.

 

PREȘEDINTE

Dr. Gheorghe Borcean