„Magia se întîmplă între medic şi pacient“ – dialog cu Vlad VOICULESCU

Care este condiția medicului român?

Condiția oricărui om ține de modul în care este perceput de ceilalți și de confortul lui personal – să ne oprim la acestea două. Medicul e perceput distorsionat. Ieri am lansat un site care se numește respectpentrumedici.ro, care calculează cum se plătesc gărzile. Nu l-am numit întîmplător așa. Cred că lucrurile au mers pentru o vreme într-o direcție greșită. Cînd facem juecăți la grămadă, greșim. Cînd spunem că pacienții sînt needucați și că nu respectă medicii, greșim. Cînd spunem că medicii sînt șpăgari, greșim de asemenea. Orice generalizare este o greșeală. Cred că sistemul sanitar s-a degradat într-o anumită măsură, există specializări care au dispărut – microbiologi , infecționiști…  Infrastructura medicală s-a degradat – existau norme și practici care în anii 80 funcționau mai bine decît acum. De pildă, modul în care se urmăreau infecțiile nosocomiale – aceasta este o hîrtie de turnesol pentru tot sistemul. Modul în care e perceput medicul este legat de modul în care este perceput sistemul sanitar. Așteptările societății au crescut foarte mult, clasa de mijloc s-a dezvoltat, mai ales după ce am intrat în Uniunea Europeană. Nu știu nici un alt domeniu unde diferența dintre ceea ce oferă un sistem și ceea ce așteaptă populația să fie mai mare decît în sistemul sanitar. Cu toții ne permitem de fapt – și știm că ne permitem – un serviciu medical de calitate, dar nu îl putem primi. Mai ales pentru anumite patologii, unde sistemul privat nu s-a dezvoltat, ești obligat să primești un serviciu sub calitatea pe care o aștepți și pe care ți-o poți permite.

Sînt și medici care rămîn aici. Ce-i face să rămînă? În percepția publică, e vorba despre salarii – cei care pleacă, o fac pentru o viață mai bună. Dar este vorba numai despre salariu?

Cred că foarte puțini se duc la Facultatea de Medicină ca să cîștige mulți bani după aceea. Este una dintre facultățile la care mergi dacă ai o oarecare chemare, dacă este ceea ce îți dorești să faci. Trebuie lăsați să facă ceea ce își doresc să facă. Asta înseamnă o plată decentă, înseamnă posibilitatea evoluției în carieră, o infrastructură decentă. Ceea ce nu înseamnă o infrastructură scumpă. În plus, un lucru de care cu toții avem nevoie este un minim respect: contează respectul oamenilor în general și din breaslă.

 

http://dilemaveche.ro/sectiune/la-zi-in-cultura/articol/magia-se-intimpla-intre-medic-si-pacient-dialog-cu-vlad-voiculescu

Foto: gov.ro