Ziua Eticii Medicale

Ziua Eticii Medicale

Colegiul Medicilor din România este membru al Asociației Medicale Mondiale din anul 2012.

Având în vedere că în 18 septembrie 2016 se celebrează Ziua Eticii Medicale anexăm scrisoarea Secretarului General al AMM, dr. Otmar Kloiber și totodată vă informăm că în data de 4.11.2016 va avea loc Adunarea Generală Extraordinară a Colegiului Medicilor din România, care va avea pe ordinea de zi modificări ale Statutului și Codului de Deontologie Medicală ale Colegiului Medicilor din România, în ideea de a fi actualizate prevederile acestor acte normative, în funcție de evoluția contemporană a exercitării profesiei medicale.

Considerăm că această activitate a Colegiului Medicilor din România este un privilegiu de care trebuie să profităm pentru a transmite corpului profesional mesajul nostru clar despre răspunderea pe care o avem în domeniu, precum și societății că organismul nostru profesional este profund preocupat de acest subiect și că prin prevederile Codului Deontologic și Statutului oferim garanții despre rolul instituțional al Colegiului Medicilor din România.

 

Scrisoarea Domnului Dr. Otmar Kloiber, Secretar General al Asociației Medicale Mondiale (WMA)

„Având în vedere că Asociația Medicală Mondială face din apărarea eticii medicale unul dintre principalele sale misiuni și că a avut loc prima Adunare Generală a acesteia în data de 18 septembrie 1947 când s-a decis că AMN sunt invitați să sărbătorească ziua de 18 septembrie ca “Ziua eticii medicale.”

Stimați colegi,

Ceea ce mulți consideră ca fiind o sarcină plictisitoare – a reglementa și a fi reglementat – este de fapt un privilegiu pentru profesie și foarte puțini beneficiază de acest lucru. Având capacitatea de a crea și de a supraveghea propria deontologie este un lucru foarte rar și numai unele profesii împărtășesc acest beneficiu cu noi. Aceasta nu este o chestiune de statut, de drept divin și, desigur, nici libertatea unui nebun. Acest lucru se referă la a servi mai bine pacienții și comunitățile noastre, a-i ajuta, a-i trata și nu pentru plăcerea sau onoarea noastră. Cu toate acestea, suntem mândri de a stabili standarde pentru medicină și îngrijiri și nerăbdători să le păstrăm și să le protejăm.

Mulți ne invidiază pentru asta. Alții vor să ne lipsească de autonomia noastră din diverse motive, mai ales economice.

Adunarea Generală a Asociației Medicale Mondiale a decis ca data de 18 septembrie, ziua corespunzătoare datei creației în 1947 a Asociației Medicale Mondiale, să fie “Ziua Eticii Medicale”.

Există mai multe motive pentru a comemora această zi.

-Un consens global privind etica medicală a fost întotdeauna obiectivul nostru și suntem mândri de aceasta. Am învățat din greșelile grave din trecut și în mod constant încercăm să îmbunătățim lucrurile. Pacienții din întreaga lume au beneficiat de acțiunile noastre de apărare. De multe ori noi suntem singurii care lupta pentru a salva interesele lor.

Autonomia profesională și independența clinică nu sunt garantate. Ele sunt amenințate în primul rând de o mercantilizare a medicinei.”