CMR: De 20 de ani nu există voinţă politică pentru Legea malpraxisului

 

„Problema este  că nu există voinţă politică pentru impunerea unui cadru legal care să reglementeze definitiv şi tranşant această chestiune. Medicii practică o medicină  defensivă. În ultima  vreme a crescut presiunea pe medici, a crescut numărul cauzelor civile, penale, disciplinare. Asta este problema. Noi am făcut tot ceea ce trebuie. CMR are câteva proiecte privind Legea malpraxisului care zac în cine ştie ce sertar. Nu există voinţă politică de 20 de ani, în chestiunea aceasta , în ceea ce priveşte dreptul medicului de a exercita profesia într-un cadru reglementat. Nu s-a finalizat nici până azi acest document. Presiunea pe medici este inacceptabilă şi greu de suportat, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr Gheorghe Borcean.

De aceea, Colegiul Medicilor din România salută ideea colegilor din CMMB de a face un sondaj privind asigurările de malpraxis, care înseamnă un nou semnal de alarmă în această problemă.

Legea malpraxisul are următoarele atribuţiuni :

-să ofere cetăţenilor o garanţie că sunt despăgubiţi pentru eventuale prejudicii  petrecute în timpul actului medical

-să arate că statul român doreşte să  ofere cetăţenilor garanţia că veghează cineva pentru ca ei să fie despăgubiţi pentru evantuale prejudicii aduse în activitatea sanitară

– este în interesul corpului medical de a nu se afla mereu frustrat şi ameninţat de posibilitatea  unor cereri de despăgubire care să vină împotriva lor direct şi nu prin intermediul asigurătorului de malpraxis.

În mai multe din formele depuse de noi din 2006 am introdus o modalitate de amiablizare  (negociere) între pacient, respectiv familia lui  şi asiguratorul de malpraxis al medicului . Niciuna dintre variante nu a fost acceptată tocmai pentru această posibilitate de amiabilizare, în care se crea posibilitatea ca asiguratorul de malpraxis să plătească înaintea  procedurii şi să stingă astfel procedura.

De aceea, actuala legislaţie de malpraxis trebuie să fie schimbată pentru că este atât în defavoarea pacientului, cât şi a medicului.

A pacientului, pentru că aşteaptă ani de zile, mă refer la cei care au dreptate, pentru că nu se poate să existe o profesie în care totul să fie perfect, oricine greşeşte, iar recomandarea Consiliului Europei spune «protejaţi pacientul, nu blamaţi medicul, acoperiţi prejudiciul».

Despăgubirile se pot da  numai în urma unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă într-o instanţă civilă.