Comunicat

 

 

Colegiul Medicilor, în calitate de reprezentant legal al furnizorilor de servicii medicale, se implică direct şi urmăreşte respectarea tuturor procedurilor în cazul în care unul dintre membrii săi este suspectat de neconformităţi.

Colegiul Medicilor şi Institutul Naţional de Medicină Legală sunt singurele autorităţi care pot face analize ştiinţifice în cazul unor presupuse neconformităţi medicale.

Cazul doctorului Gheorghe Burnei  a adus în spaţiul public dezbateri care au făcut mult rău sistemului medical.

Colegiul Medicilor  sprijină ancheta pentru aflarea adevărului şi totodată analizează cu profesionalism şi responsabilitate procedurile medicale efectuate de către oricare coleg medic în cadrul unei investigaţii.

Procurorii vor pune pe masa unui judecător un rechizitoriu în baza căruia se va da o sentinţă. Proba vinovăţiei se va vedea după un studiu stiinţific de specialitate al acelor cazuri medicale. A profera astăzi în spatiul public cuvinte fără acoperire, neprobate, de genul experiment, până ce lucrul acesta nu va fi dovedit este de o maximă gravitate şi aduce prejudicii nu numai asupra doctorului Burnei Gheorghe ci asupra unei categorii mari de medici care lucrează şi practică profesia în condiţiile în care se practică în România. Vorbim despre oameni care salvează vieţi şi îşi fac meseria cu abnegaţie şi entuziasm.

Este vorba despre mii de copii care au fost operaţi cu succes de către doctorul Burnei, despre încrederea în profesia medicală şi despre cariera şi viaţa unui om care până acum nu a dovedit că a făcut fapte reprobabile.

Credem în corectitudinea justiţiei şi cerem tuturor celor dornici să lanseze acuzații, să aştepte finalizarea procesului.

Colegiul Medicilor va face tot ceea ce intră în responsabilitatea sa pentru a ajuta organele abilitate cu un punct de vedere stiinţific şi profesionist.

La Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din Romania au fost analizate mii de cazuri în baza unor proceduri conforme și legale.

Nu am făcut şi nu vom face rabat de la calitate, responsabilitate și profesionalism în exercitarea profesiei medicale.

Credem cu tărie că, în anumite cazuri, judecarea unor colegi de către neprofesionişti, discreditarea lor în spaţiul public, înainte ca justiţia să se fi pronunţat definitiv, aduce grave prejudicii corpului medical, universitar şi academic, sistemului sanitar per ansamblu.

 

Prof .dr. Gheorghe Borcean, președinte CMR

Prof dr. Catalina Poiana, președinte CMB

Prof dr. Irinel Popescu, președinte Academia de Științe Medicale