Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost prezent astăzi la ședința ordinară a Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România

 

Ministrul Sănătății, Florian Bodog:  “Este important pentru cineva care este în pozitia de Ministru al Sănătății să apere profesia medicală și să își respecte colegii. Vă asigur că voi fi un partener al medicilor și nu un dusman. Doresc să lucrez cu medicii pentru a elabora legea medicului.”

Președintele CMR, Gheorghe Borcean: “Salutăm poziția Ministerului Sănătății față de profesia medicală și față de corpul profesional.”

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a participat, vineri, la ședinţa ordinară a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România şi i-a asigurat pe medici că va fi un partener al lor şi nu un duşman, că va lucra cu medicii pentru a elabora legea medicului, întrucât Colegiul Medicilor, în  calitate de cel mai reprezentativ for al medicilor din România, este cel care trebuie să lucreze la lege.

“Nu mi-am răpit din timp ci mi-am făcut datoria să fiu astăzi alături de dumnevoastră pentru că eu, în primul rând, sunt medic.

Așa cum știți am colaborat cu Colegiul Medicilor și în perioada în care am fost Secretar al Comisiei de Sănătate cu discuții mai mult sau mai puțin pe aceeași linie însă finalul întotdeauna a fost bun pentru profesia medicală.

Eu cred că este important pentru cineva care este în poziția de Ministru al Sănătății să apere profesia medicală și să își respecte colegii. Cred că avem nevoie de respect și cred că avem nevoie de mai multă unitate indiferent dacă facem parte din Colegiul Medicilor sau nu, dacă suntem într-o altă organizație, toți suntem medici.

Vreau să vă asigur de faptul că Ministerul Sănătății, atâta timp cât eu voi fi acolo, va fi un partener al medicilor și nu un dușman al lor și vreau  să vă schimbați percepția față de Ministrul Sănătății, față de instituția de Ministru al Sănătății pentru că eu vă respect pe fiecare dintre dumnevoastră și vă consider colegi.

După cum știți, în programul de guvernare avem prins că, până la sfârșitul anului, vom avea o nouă lege a sănătății. Eu spun că vom avea un nou pachet de legi pe sănătate și una dintre componentele acestui pachet va fi legea medicului. Tot în programul de guvernare scrie că nu vor mai fi norme de aplicare la legi. Așa cum știm, de-a lungul timpului, aceste norme de aplicare au schimbat esența legii, au schimbat sensul, au schimbat modul de aplicare și atunci vom avea bucăți mici de lege a sănătății: legea medicului, legea spitalului, legea asistentului medical, etc.

Doresc, și am spus-o și la intâlnirea cu biroul dumnevoastră executiv, și o spun și acum public: doresc să lucrez cu medicii pentru a elabora legea medicului, nimeni nu poate să elaboreze legea medicului mai bine decât medicii. Eu cred că dumnevoastră, în calitate de cel mai reprezentativ for al medicilor din România, sunteți cei care trebuie să lucreze la lege. Noi vom amenda, vom corecta, vom negocia în ceea ce privește prevederile pe care le veți propune dumnevoastră, însă, în esență, legea medicului va fi făcută de medici și eu cred că asta este datoria nostră și, în acelasi timp, cred că  doar așa putem să ne protejăm, dacă avem o lege clară, o lege făcută de noi, o lege făcută de noi cei care ințelegem sistemul și contez pe dumnevoastră ca parteneri și vă rog să contați și dumnevoastră pe mine ca și doctor și pe mine ca și ministru.”

Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, salută poziția ministerului față de profesia medicală și față de corpul profesional și își dorește o colaborare instituțională între Ministerul Sănătății și CMR în realizarea proiectelor de acte normative în domeniu.

“CMR salută poziția Ministerului Sănătății față de profesia medicală și față de corpul profesional. Ne dorim o colaborare între cele două instituții în realizarea proiectelor de acte normative în domeniu.

În acest sens, în ședința de azi, printr-o decizie a Consiliului Național, s-a inițiat procedura prin care instituția noastră să redacteze un set de idei primordiale care trebuie să fie cuprinse în legea profesiei medicale.”