Comunicat EMA – Raportarea reacțiilor adverse la medicamente

Raportarea reacțiilor adverse la medicamente Lansarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a unui sondaj de evaluare a gradului de conștientizare a pacienților și medicilor cu privire la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse Agenția Europeană a Medicamentului a lansat un sondaj

În vederea înțelegerii mai aprofundate a gradului de conștientizare a pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății în ceea ce privește raportarea reacțiilor adverse, inclusiv a celor apărute la medicamentele aflate sub așa-numita „monitorizare suplimentară”.

Medicamentele care fac obiectul unei monitorizări suplimentare sunt în mod deosebit urmărite de autoritățile de reglementare.

Identificarea acestor medicamente este facilitată prin marcarea cu un triunghi negru inversat, care apare în prospect și în informațiile pentru profesioniștii din domeniul sănătății, denumite „rezumatul caracteristicilor produsului” (RCP).

Profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții sunt încurajați să raporteze orice reacție adversă suspectată.

Autoritățile de reglementare analizează permanent raportările de reacții adverse alături de toate informațiile avute deja la dispoziție, pentru a se asigura că beneficiile medicamentelor depășesc în continuare riscurile și pentru a lua toate măsurile necesare.

Scopul principal al sondajului este evaluarea gradului de conștientizare, a atitudinilor și comportamentelor pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății în ceea ce privește raportarea reacțiilor adverse.

Chestionarul este tradus în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, iar completarea acestuia nu necesită mai mult de 10 minute.

Răspunsurile se pot transmite până la data de 9 octombrie 2017. Rezultatele sondajului vor fi supuse analizei EMA și Comisiei Europene, iar concluziile vor fi publicate în 2018.

 

Comunicat EMA _Raportarea reacțiilor adverse la medicamente

(click aici)