Declaratia președintelui CMR, dr. Gheorghe Borcean, despre medicii care lucrează în sistemul public și privat

 

În urma discuțiilor din spațiul public în legătură cu medicii din România care lucrează atât în sistemul public cât și în cel privat și a afirmațiilor făcute de  un doctor implicat într-un caz soldat cu deces într-o instituție sanitară privată, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, face următoarele precizări.

“S-a creat în spațiul public și în mediile de informare opinia, în general nesusținută, că sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotările sale, prin calitatea umană și profesională a celor care activează acolo.

Majoritatea medicilor din specialitățile clinice și paraclinice care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi și în sistemul public. Ei folosesc  aceleași cunoștințe profesionale și au în general același comportament uman în ambele locuri de muncă.

Faptul că, o persoană are două sau mai multe locuri de muncă, nu constituie un impediment, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii. În felul acesta, pe de o parte medicii respectivi își exercită un drept legal, iar pe de altă parte, pacienții au posibilitatea de a alege medicul și unitatea sanitară pe care le doresc, așa cum prevede legea, în deplină libertate de opțiune.

De asemenea, s-a mai afirmat că medicii ar fi prea obosiți lucrând în sistemul public și în cel privat, că ar avea perfomanțe mai slabe la unul din locurile de muncă dar și că ar transfera pacienți în privat pentru a obține anumite avantaje materiale. Aceste afirmații nedovedite nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele doua sisteme. La fel  după cum nu constituie argumente pentru a limita dreptul pacienților de a alege.

Însă a lansa o astfel de discuție în cuprinsul căreia se enumeră și creșterile salariale substanțiale din sistemul public, constituie, în opinia noastră, o abordare inadecvată a subiectului.

Autoritățile sanitare au astăzi toate mijloacele pentru a  aprecia  calitatea și cantitatea muncii fiecăruia dintre medicii din sistemul public. Este doar o chestiune de voință politică pentru a face această evaluare.”

CMR este interestat  sa participe la orice discuție oficiala cu privire la acest subiect.