Punct de vedere al Colegiului Medicilor din România la scrisoarea deschisă a Alianței Medicilor

 

Stimati colegi,

Pentru început, vreau să vă mulțumesc pentru că aveți atitudine față de această problemă, dar mai ales pentru calitatea scrisorii dumnevoastră deschise.

Voi încerca să răspund punctual la problemele ridicate în apelul dumnevoastră.

Înțeleg nemulţumirea dumnevoastră, dar Colegiul Medicilor nu poate să cenzureze un senator medic pentru faptul că a avut inițiativă legislativă. În schimb, CMR poate solicita parlamentarilor din Comisiile de Sănătate să fie consultat sau să fie organizate dezbateri publice atunci când există intenţia iniţierii unor acte normative sau modificări ale acestora, care vizează sistemul medical.

Rezidenții, colegii noștri mai tineri, viitorul medicinei românești, sunt deja acum membri egali în drepturi și obligații cu ceilalti membri ai CMR. Îi îndemn să se prezinte la vot, în număr cât mai mare, să fie prezenți și să se exprime în rândurile CMR.

O eventuală Adunare Generală extraordinară nu ar fi astăzi utilă și necesară pentru că deja am gândit-o pentru începutul lunii februarie și am gândit astfel tocmai pentru a nu interfera cu procesul electoral care începe efectiv după data acelei Adunări Generale.

Pe site-ul CMR se află de câteva săptămâni, în transparență decizională, proiectul de decizie al declanșării alegerilor la CMR. Consiliul Național al CMR, din luna noiembrie 2019, va formaliza această decizie.

Vreau să fac menţiunea că  președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, dr. Florin Buicu a iesit public (vezi articolul: https://www.dcmedical.ro/dr-florin-buicu-despre-proiectul-de-lege-care-ar-schimba-modul-de-alegere-la-colegiul-medicilor-nu-il-discutam-acum_611627.html?fbclid=IwAR1ujs4L9Ng4Db-hYA-L88EUUbQRy2rceQlitzd4kI6fm7wsZAJpMKK4ZkY) și a arătat, cu claritate juridică, modul în care va parcurge traseul legislativ amendamentul  senatorului dr. Florian Bodog.

Consider şi eu, ca şi  domnul doctor Buicu, că există, clar și imperios, nevoia unei dezbateri publice față de acest amendament.

În aceste dezbateri, doamnelor și domnilor colegi, vă invităm să vă angajați activ pentru a tranșa în mod legal iniţiativa modificării Legii Sănătăţii.

Contați stimați colegi și colege pe interesul deosebit pe care conducerea CMR și eu personal îl avem faţă de acest subiect şi pe susţinerea continuă a dezbaterilor publice.

 

Cu afecțiune colegială,

Dr. Gheorghe Borcean