Comunicat al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România, azi – 24 martie 2020

Declarația Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România referitor la situația creată prin pandemia cu Coronavirus (Covid-19)

În ceea ce privește pandemia de Covid-19 și având în vedere situația actuală din țara noastră, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România dorește să facă următoarele comentarii:

  • Transmitem tuturor cetățenilor români un mesaj de apreciere și responsabilitate. Apreciere pentru toate demonstrațiile de sprijin și recunoaștere pentru munca a mii de medici care au lucrat exemplar și cu mult efort. Aplauzele generale din România, care au început sâmbăta trecută și care au avut loc în fiecare zi, ne umplu de emoție și ne încurajează să continuăm să ne facem datoria. Mulțumim Președintelui României, oamenilor politici și administratorilor sistemului de sănătate (atât de la nivel central, cât și de la nivelul județelor). Ne permitem să vă trimitem un mesaj de responsabilitate. Acum mai mult decât oricând avem nevoie de efortul vostru colectiv, acum mai mult decât oricând avem nevoie de angajamentul și sprijinul vostru. Nu vom reuși să ne atingem obiectivele fără respectarea de către dvs. a măsurilor preventive puse în aplicare de Direcțiile de Sănătate Publică. A rămâne acasă ar trebui să fie o obligație pentru toată lumea.
  • Am dori să vă informăm că noi continuăm să avem un contact direct cu Ministerul Sănătății și cu toți responsabilii pe probleme de sănătate ai fiecărui județ, cărora le oferim sprijinul deplin, loialitatea maximă și recunoașterea muncii importante pe care aceștia o fac. Ne reafirmăm angajamentul de a merge mai departe împreună și de a colabora activ, având ca singur obiectiv înfrângerea Coronavirus-ului.
  • Acest angajament de loialitate nu exclude cererea presantă de a proteja toate echipele de asistență medicală, oferindu-le echipamentul adecvat. De asemenea, am insistat și asupra necesității urgente de a efectua teste PCR personalului suspectat de a fi infectat. Siguranța profesioniștilor noștri este esențială pentru a lupta în continuare împotriva acestei pandemii. Măsurile excepționale acordate de starea de urgență trebuie să fie articulate pentru a pune materialele necesare la dispoziția tuturor. Aceste nevoi vor fi sporite prin protecția necesară nu numai unităților de sănătate, ci și instituțiilor sociale (o problemă specială în căminele pentru vârstnici), precum și a aprovizionării cu hrană (lanțul esențial), a forțelor de securitate ale statului și ale angajaților publici cu atribuții în această criză.
  • Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România și consiliile județene ale colegiului medicilor fac un apel urgent tuturor medicilor care se află într-o situație specială fără să fie practicieni, celor care așteaptă să își asume poziția de medic rezident sau celor care nu au reușit să obțină o notă suficient de mare pentru aceasta, precum și pentru colegii noștri care s-au retras în ultimii ani pentru a oferi administrațiilor noastre de sănătate această bogăție cu mare angajament și generozitate, având garanția asociațiilor profesionale. Avem nevoie de un răspuns de la conducerea Ministerului Sănătății, să putem oferi soluții pentru ceea ce va putea ajunge să fie o situație ne-sustenabilă.
  • Facem cunoscută poziția noastră, a Forumului Profesiei Medicale, în sensul de a propune ca recrutarea acestui personal să se desfășoare treptat pe baza cerințelor și abilităților, începând cu cei cu un nivel mai înalt de pregătire și apoi cu cerințe în scădere, după caz. Nu ar trebui să justificăm neregulile din aspectele de recrutare prin obstacole de angajare și remunerare. Dacă trebuie să avansăm cu medicii rezidenți spre etape superioare, permiteți-le accelerarea recunoașterii lor ca specialiști și angajați-i cel puțin temporar.
  • Detectarea precoce, diagnosticul precoce, izolarea cazurilor și carantina sunt cele mai bune măsuri pe care le avem în acest moment. Insistăm asupra necesității de a multiplica capacitatea noastră actuală de diagnostic și de a efectua PCR la toți pacienții cu infecții respiratorii de orice gravitate, acolo unde există o transmisie comunitară. Izolarea obligatorie a tuturor pacienților cu COVID-19 și carantină obligatorie pentru toate contactele lor. Trebuie să facem astfel încât personalul spitalului cu simptome ușoare să nu mai vină la spital din cauza riscului ridicat de a infecta colegii și pacienții. Trebuie să stăpânim infecția cu o epidemiologie bună, căutând grupul și contactele fiecărui caz pentru a implementa măsuri de carantină.
  • Vom fi alături de Guvern în a face față celor mai dificile și complexe situații. Este timpul să luați mari decizii. Acum nu este momentul să privim înapoi, ci mai degrabă să solicităm putere și bună guvernare. Mărirea distanțării sociale, desemnarea spațiilor pentru atenția monografică a Coronavirus-ului și orice altă măsură care vizează reducerea impactului pandemiei merită să fie luate în considerare. Nu există nici o îndoială că împreună, unindu-ne forțele, VOM ÎNVINGE!

În numele Biroului Executiv,

Dr. Gheorghe BORCEAN

Președinte