Mesaj din partea Președintelui Asociației Medicale Mondiale adresat medicilor din întreaga lume

“Dragi colegi,

Numele meu este Miguel Jorge, sunt președintele Asociației Medicale Mondiale, organizația mondială sub umbrela căreia se află 113 asociații medicale naționale și teritoriale.

Permiteți-mi să vă mulțumesc tuturor celor aflați în prima linie care tratează pacienții în timpul acestei pandemii de COVID-19. Munca dumneavoastră și cea a asistenților medicali, a farmaciștilor, a fizioterapeuților și a tuturor celorlalți profesioniști din domeniul sănătății precum și a lucrătorilor din domeniul sănătății este crucială pentru pacienții noștri și pentru comunitățile în care trăim.

Măsurile de atenuare luate în multe părți ale lumii vizează acum încetinirea răspândirii bolii pentru a nu supraîncărca prea mult capacitatea noastră de îngrijire. Multe măsuri au fost criticate și puse la îndoială dar permiteți-mi să vă reamintesc : acum lucrăm la un principiu de precauție – aplicăm cele mai bune cunoștințe pentru a preveni sau cel puțin pentru a reduce daunele. Prin urmare, este strict necesar să sprijinim serviciile noastre de sănătate publică și să respectăm măsurile de precauție care au fost puse în aplicare. O analiză critică și o examinare a acestor măsuri vor fi necesare dar aceasta trebuie să se facă mai târziu.

Din păcate, am văzut că această criză devine un teren de reproducere pentru fake news și mesaje înșelătoare. Vă rugăm să fiți extrem de atenți și sceptici cu privire la toate mesajele, în special la cele răspândite pe social media. Înainte de a comunica, aplicați cunoștințe științifice, prudență și o judecată temeinică. Acest lucru se aplică în mod similar oricăror sfaturi de prevenire sau tratament.

Este un moment în care angajamentul, profesionalismul și disciplina sunt cruciale pentru îngrijirile pe care le oferim pentru a ajuta pacienții noștri și pentru protecția comunităților noastre. Sunt mândru să spun că marea majoritate a medicilor și a altor profesioniști din domeniul sănătății fac acest lucru. Să aducem speranță și încredere că vom fi acolo pentru pacienții noștri și că ne vom proteja comunitățile.”