Comunicat – 7 aprilie 2020

Ce a mai făcut Colegiul Medicilor și cui?

Mesaj de Ziua Mondială a Sănătății

De Ziua Mondială a Sănătății urăm tuturor colegelor și colegilor noștri, medici de familie, medici de alte specialități clinice, medici în exercițiul autonom sau angajați, prestatori de servicii medicale în contract, medici legiști, universitari și neuniversitari, experți ai ministerului muncii, din ministerul sănătății – în frunte cu ministrul sănătății și secretarii de stat medici – din direcțiile de sănătate publică județene, din Casa Națională de Asigurări de Sănătate și din casele de asigurări de sănătate județene, din ministerele cu rețea sanitară proprie, medici seniori și medici juniori să nu uităm despre dedicația și despre abnegația de care suntem datori față de pacienții noștri și față de noi înșine în menținerea idealurilor care ne-au făcut să îmbrățișăm minunata noastră profesie.

Transmitem aceleași urări corpului asistentelor medicale, farmaciștilor, personalului auxiliar din sănătate și celor din TESA.

În egală măsură gândurile noastre se îndreaptă către corpurile profesionale ale medicilor stomatologi, biologilor, biochimiștilor, fizicienilor, kinetoterapeuților și psihologilor.

Dragii noștri,

Luptăm și biruim împreună, cu toată nepieritoarea noastră națiune.

Ce am mai făcut?

  • Am solicitat guvernanților modificarea legislației ce reglementează activitatea Colegiului Medicilor din România în așa fel încât să putem debloca fonduri substanțiale pe care să le punem la dispoziția colegiilor teritoriale, în principal pentru susținerea cu materiale de protecție a cabinetelor de medicină de familie;
  • Am solicitat oficial retragerea adresei nr. 3220473/56410 din 30 mar. 2020 emisă de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date – adresă prin care se dau noi sarcini medicilor de familie cu privire la eliberarea documentelor de deces și de înhumare;
  • Am păstrat legătura permanentă cu consiliile județene ale colegiului medicilor, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu Ministerul Sănătății – participând la elaborarea unor acte normative absolut necesare pentru traversarea perioadei de criză;
  • Am continuat în această perioadă activitatea cotidiană a consiliului național al Colegiului Medicilor din România.

Transmitem mesajul nostru, atât pentru conducători cât și pentru executanți, suportați-vă unii pe alții, empatizați, suportați cu stoicism în această perioadă chiar și unele acte de tiranie, nu le judecați acum, aveți răbdare încă 1-2 luni, apoi, de pe piedestalul social pe care vom fi urcat, redobândindu-ne cu sacrificii poziția pe care o binemerităm, vom analiza împreună ce a mers și ce nu a mers. Ne vom organiza astfel încât un eveniment asemănător, de orice altă natură, să nu ne mai găsească așa cum ne-a găsit acum.

Închei rugându-vă ca în aceste săptămâni să nu uitați că suntem un popor creștin. În spiritul fraternității și colegialității noastre, dragele și dragii noștri colegi, permiteți-ne să vă îmbrățișăm de la distanță cu toată afecțiunea noastră colegială.

 

În numele Biroului Executiv,

Dr. Gheorghe Borcean – Președinte

 

București, 7 aprilie 2020

 

Comunicat – 7 aprilie 2020

(click aici)