Mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului

 

Forurile profesionale medicale și asociațiile ordinelor medicilor au marcat astăzi, prin mesaje, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Siguranța pacienților este un termen generic, care cuprinde nenumărate componente ce duc în final la realizarea acestui deziderat.

Calitatea îngrijirilor și siguranța pacienților sunt elemente inseparabile.

Dintre multitudinea de factori care duc la siguranța pacienților, în opinia corpului profesional, primul și de departe cel mai important constă în calitatea profesională a medicilor și a celorlalte categorii profesionale din sănătate.

Vedem astăzi că în jurul noțiunii de siguranță a pacientului și a celei de calitate a îngrijirilor se rotesc nenumărate instituțiii academice, guvernamentale, reprezentanți ai societății civile, unele cu activitate pro bono, altele cu angajamente de costuri, s-au creat norme, s-au înființat instituții cu acest scop și totuși, în mod paradoxal, calitatea îngrijirilor, respectiv siguranța pacienților, nu au crescut pe măsura eforturilor depuse.

Reafirmăm că, în principal, calitatea pregătirii profesionale, nivelul de empatie, abnegația, diligența, determinarea medicilor și a celuilalt personal rămân, în continuare, garantul principal al siguranței pacientului.

Astăzi, mai mult decât oricând, în situația excepțională în care ne aflăm de câteva luni, constatăm că cel mai important suport al medicilor și al celorlalți profesioniști din sănătate vine din partea statului, ca administrator al sistemului sanitar.

Corpul medicilor vă asigură că vom face tot ceea ce știința medicală pune la îndemâna marii noastre pasiuni pentru a da în continuare pacienților noștri garanția securitătii lor sanitare individuale și, societății, garanția pe care o poate oferi una dintre cele mai reglementate, calificate și respectate profesii.

Să aveți în vedere că oamenii se îmbolnăvesc statistic dar se vindecă în mod individual și fiecare pacient constituie pentru medicul său subiectul principal al activității sale.

Mai mult ca oricând, astăzi, afirmăm că dorim un parteneriat clar, cuprinzător cu pacienții noștri, cu societatea și cu administratorul sistemului, pentru că doar împreună, în această formulă, suntem convinși că vom depăși cu sacrificii cât mai puține situația de criză epidemiologică în care ne aflăm și vom garanta siguranța pacienților.

 

 

Dr. Gheorghe Borcean

Președinte CMR