Ziua Profesiei Medicale: Societatea are nevoie de un corp medical puternic

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Comunicat de presă

30 octombrie, Ziua Profesiei Medicale

Societatea românească are nevoie de un corp medical puternic, corect și bine pregătit, capabil să facă față provocărilor!

Mesajul Colegiului Medicilor din România cu ocazia Zilei Internaționale a Profesiei Medicale

Ca omagiu adus efortului colectiv al medicilor din întreaga lume pentru serviciul oferit întregii umanități și sacrificiile pe care le fac pentru sănătatea și bunăstarea pacienților și, totodată, pentru respectul adus valorilor etice ale profesiei, pe data de 30 octombrie se marchează Ziua Internațională a Profesiei Medicale, proiect propus de membrii Asociației Mondiale a Medicilor[1]

Cu ocazia acestei zile, este important să ne amintim de rolul medicului în societate, să înțelegem gradul de dificultate a acestei profesii și, împreună, medici și populație să conștientizăm și să protejăm relația ce trebuie să existe între medic și fiecare dintre noi.   Orice societate modernă are nevoie de medici și de un sistem medical cât mai funcțional. Încrederea este esențială în această relație. Medicul trebuie să fie corect, responsabil și empatic, iar populația trebuie să înțeleagă menirea medicului“, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Medicul – punte de legătură între pacient și sistemul de sănătate!

Colegiul Medicilor din România mai subliniază că, din păcate, în România, finanțarea sistemului medical este redusă fată de media europeană, iar multe probleme ce țin de sistem ajung să fie percepute de către o parte a populației în responsabilitatea medicului, deoarece, în majoritatea cazurilor, medicul este puntea de legătură între pacient și sistemul de sănătate. Medicul și pacientul, medicul și societatea sunt de aceeași parte. Și medicul în exercitarea profesiei sale își dorește un sistem medical funcțional, să lucreze într-o infrastructură corespunzătoare și să existe un număr suficient de colegi medici dispus la nivel național, astfel încât pacientul să ajungă imediat și atunci când este nevoie la servicii medicale de calitate.   

Medicii au nevoie de susținere atât din partea statului, prin dezvoltarea de politici aferente profesiei medicale și îmbunătățirii în ansamblu a sistemului medical, cât și din partea populației generale, prin adoptarea un comportament sanitar adecvat.

Susținerea medicilor și crearea unui corp medical sănătos ține, deci, atât de stat, prin sprijinul alocat sistemului sanitar, cât și de populația generală, prin încrederea oferită și respectarea indicațiilor medicale. Astfel, dacă medicii primesc un nivel corespunzător de încredere din partea pacienților și sprijin suficient din partea autorităților, vom ajunge la rate mult mai mari de succes în vindecarea diverselor afecțiuni și la o evoluție generală în bine a sistemului medical. 

Așadar, trebuie să nu uităm că performanța în profesia medicală ține și de populație, prin a urma sfaturile medicilor și a avea încredere în procesul de vindecare pe care medicii îl oferă.

Medicina actuală merită încredere și este o profesie creată special pentru binele colectiv, fiind desfășurată de specialiști cu ani întregi de pregătire.

Potrivit legii 95/2006:

  • Profesia de medic are ca principal scop asigurarea stării de sănătate prin prevenirea îmbolnăvirilor, promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii individului şi a colectivităţii
  • În vederea realizării acestui scop, pe tot timpul exercitării profesiei, medicul trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate şi respect faţă de fiinţa umană
  • Deciziile şi hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii şi deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică
  • În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical.

 

[1] https://www.wma.net/policies-post/wma-resolution-in-support-of-an-international-day-of-the-medical-profession-october-30/

Distribuie