Comunicat de presă: Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Botoșani fac apel la responsabilitate

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

În lumina evenimentelor recente întâmplate în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Botoșani fac apel la responsabilitate, exprimându-și totodată solidaritatea și susținerea față de cadrele medicale care își exercită profesia în condiții dificile și care se confruntă cu amenințări și agresiuni din partea populației.

Înțelegem îngrijorarea și durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienților. Cu toate acestea, este esențial să menținem respectul și înțelegerea pentru munca medicilor și a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiții de stres și resurse limitate. Pe lângă situațiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresați verbal și fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din țara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenția de a se proteja de eventuale acuzații decât pentru nevoia reală a pacientului. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate și să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite.

Facem apel la autoritățile competente, inclusiv la conducerea spitalului și la autoritățile locale, să ia măsuri concrete pentru protecția medicilor și a personalului medical. Este responsabilitatea tuturor să asigurăm un mediu de lucru sigur, în care profesioniștii din sănătate pot să își exercite meseria fără teama de represalii sau violență.

Un studiu recent, realizat de Colegiul Medicilor din România, privind sindromul de burnout în rândul medicilor și riscul de malpraxis, indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondeți au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, cei mai expuși fiind medicii sub 35 de ani (13%). Specialitățile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie și terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) și chirurgie generală, obstetrică-ginecologie și reabilitare (11%).

Colegiul Medicilor din România își reafirmă angajamentul de a sprijini medicii și de a pleda pentru un sistem de sănătate în care se acordă atenție și respect atât pacienților, cât și profesioniștilor care îi îngrijesc.

Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu,
Președintele Colegiului Medicilor din România

Dr. Constantin-Didi Moșneguțu,
Președintele Colegiului Medicilor Botoșani

Distribuie