Colegiul Medicilor din România cere soluții urgente pentru creșterea numărului de transplanturi în țara noastră

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Colegiul Medicilor din România (CMR) cere identificarea și implementarea urgentă a unor soluții pentru creșterea numărului de transplanturi în țara noastră și pentru a le da astfel o șansă la viață pacienților aflați pe listele de așteptare pentru acest tip de intervenții. Este nevoie, pe de o parte, de o creștere a numărului de acorduri obținute de la aparținători pentru prelevarea de organe de la pacienți aflați în moarte cerebrală, iar pe de alta, de creșterea numărului de spitale în care activitatea de identificare și declarare de donatori să se desfășoare corespunzător, respectiv de dotarea acestora cu secții ATI adecvate și acreditate pentru a menține în condiții fiziologice donatorii aflați în moarte cerebrală. 

În fiecare an, pe 16 iulie, este marcată Ziua Națională a Donatorului de Organe. Scopul acestei inițiative este transmiterea mesajelor de susținere și încurajare a pacienților (transplantați sau aflați încă pe listele de așteptare), dar și a donatorilor de organe și a familiilor care au acceptat donarea.

Donarea de organe înseamnă salvarea de vieți. Să ne gândim că există în spitale sau pe liste de așteptare pacienți pentru care transplantul reprezintă singura șansă la viață. Astăzi, de Ziua Națională a Donatorului de Organe, le transmitem recunoștința noastră tuturor celor care au avut puterea ca, din durerea lor, să salveze și să dăruiască viață. Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre transplantul de organe. Însă, activitatea de transplant nu poate funcționa dacă nu există organe care să fie transplantate. Un rol pe cât de dificil și delicat, pe atât de important în această activitate le revine coordonatorilor de transplant, care trebuie să convingă aparținătorii pacienților în moarte cerebrală să fie de acord cu donarea de organe.”, a declarat Prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România.

Donarea de organe și, implicit, transplantul sunt departe de a se desfășura optim în România, pentru că pe listele de așteptare sunt tot mai mulți oameni care au nevoie de un organ, iar donatorii sunt insuficienți1.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în anul 2020 au fost 66 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe și țesuturi și s-au realizat în România: 53 de transplanturi de ficat, 120 de transplanturi renale, 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 46 de transplanturi de cornee și 85 de proceduri de transplant de țesuturi osoase2.

De asemenea, de la donatori în viață au putut fi realizate: 9 transplanturi de ficat (două dintre ele realizate într-o unitate sanitară privată) și 54 de transplanturi renale (trei dintre acestea fiind realizate într-o unitate privată)2.

 

Referințe:

  1. http://transplant.ro/wp-content/uploads/2021/06/Lista-asteptare-2020.pdf
  2. http://transplant.ro/wp-content/uploads/2021/06/Raportare-transplant-organe-2020.pdf

Distribuie