Comunicat de presă referitor la atacul cibernetic din 11-12 februarie

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Colegiul Medicilor din România (CMR) își exprimă îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic care a avut loc asupra sistemului informatic HIS, în cursul nopții trecute. Evenimentul reprezintă o problemă de securitate națională și poate avea repercusiuni grave asupra actului medical și, implicit, asupra pacienților, prin blocarea accesului la informațiile medicale ale acestora, programări, istoricul tratamentelor și alte aspecte importante ale îngrijirii medicale.

În astfel de situații, este crucial să fie întreprinse acțiuni rapide și eficiente pentru a remedia problemele și a restabili accesul la date. De asemenea, este important să fie investigat contextul care a dus la acest atac cibernetic, precum și să fie luate măsuri pentru a preveni incidente similare.

Întrucât serviciile medicale suferă sincope din cauza incidentului, este vital ca autoritățile responsabile să acționeze prompt, pentru a găsi rapid soluții alternative, astfel încât să se asigure continuitatea îngrijirii medicale, în condiții sigure și eficiente, în paralel cu rezolvarea problemelor sistemului informatic.

CMR atrage atenția asupra faptului că este crucial să se acorde o atenție sporită securității cibernetice în infrastructurile critice, așa cum este domeniul medical, pentru a preveni astfel de incidente, cu scopul de a proteja datele pacienților și a asigura furnizarea de îngrijiri medicale.

Distribuie