Comunicat de presă: 7 din 10 medici, care au votat la primele alegeri organizate în format hibrid de Colegiul Medicilor din România, au votat electronic

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Colegiul Medicilor din România a organizat, pentru prima dată, alegeri în format hibrid, ceea ce înseamnă că medicii au putut vota fie fizic, fie online, cu ajutorul Aplicației Medicului. Între 21 și 24 septembrie, medicii din România au fost invitați să aleagă membrii comisiilor de disciplină teritoriale și 72,12% dintre cei care și-au exprimat opțiunile de vot au ales varianta online.

În contextul digitalizării și al evoluției tehnologiei, nu este surprinzător să vedem o asemenea participare online la alegerile organizate la finalul săptămânii trecute. Formatul hibrid reprezintă o adaptare la noile tendințe și necesități ale societății și suntem mulțumiți pentru că am putut să le oferim colegilor noștri această opțiune, afirmă Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

Eficiența și siguranța sunt argumentele care au stat la baza implementării votului electronic. Votul online permite medicilor să voteze de oriunde se află, fără a fi nevoiți să se deplaseze într-un anumit loc pentru a exercita dreptul de vot. Această facilitate duce la o reducere substanțială a timpului alocat acestei acțiuni, procesele digitale fiind mai rapide și mai eficiente, reducându-se astfel timpul de așteptare și birocrația asociată cu votul fizic. Cu toate acestea, deși procentul mare al voturilor electronice este un fapt pozitiv, este de remarcat că prezența generală la vot poate fi îmbunătățită, la nivel național, aceasta fiind de 11,22%.

Acest vot, deși reprezintă un pas în direcția corectă, ne indică și faptul că există totuși o reticență sau poate o lipsă de încredere în colegiile teritoriale, respectiv în Colegiul Medicilor din România. Este esențial să înțelegem cauzele aderenței scăzute și să lucrăm pentru a reconstrui încrederea în CMR. Această reformare nu poate avea loc fără implicarea activă a fiecărui medic, fie prin vot, fie prin participare directă.

Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

Medicii vor avea ocazia să voteze din nou, peste două săptămâni, între 5 și 8 octombrie, atunci când sunt chemați la urne pentru turul II al alegerilor pentru comisiile de disciplină teritoriale. În luna octombrie, Colegiul Medicilor din România organizează alegeri și pentru Comisia Superioară de Disciplină, după cum urmează: turul I în 13 octombrie 2023, respectiv, dacă este cazul, turul II în 27 octombrie 2023. Pentru funcția de membru în Comisia Superioară de Disciplină, lista candidaților este deschisă până pe 30 septembrie. Rolul comisiilor de disciplină teritoriale, respectiv al Comisiei Superioare de Disciplină – comisii independente față de conducerea colegiilor teritoriale, respectiv față de conducerea CMR – este de a soluționa plângerile formulate împotriva medicilor membrii ai organizației profesionale și de a asigura respectarea de către medici a deontologiei profesionale și a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică.

Similar votului desfășurat la finalul săptămânii trecute, accesul la votul electronic se va face prin Aplicaţia Medicului, dezvoltată de Colegiul Medicilor din România şi pusă la dispoziţia tuturor membrilor săi.

Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu,
Președintele Colegiului Medicilor din România

Distribuie