Comunicat de presă – Focus pe HEPATITĂ și în pandemie! Colegiul Medicilor din România cere accelerarea testării și diagnosticării hepatitelor

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

La fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită1! Este o cifră alarmantă și, într-o perioadă în care parcă toată atenția se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România dorește să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate: Hepatitele trebuie controlate și diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide!

Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C un număr de 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234)2. Din păcate, însă, evidențele sugerează că nu este vorba de o îmbunătățire a situației, ci, din contră, o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar din cauza testării reduse.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România cere tuturor factorilor implicați să depună eforturi pentru creșterea testării și diagnosticării cazurilor de hepatite și pentru asigurarea de tratament de ultimă generație pentru pacienți.

Hepatitele, în special B și C, reprezintă o amenințare gravă și puternică la adresa sănătății publice. Este îngrijorător faptul că, din informațiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european și chiar global, majoritatea covârșitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticați. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranța de viață scade considerabil. Astfel, prevenția, diagnosticarea și tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în țara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost și mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, la inițiativa Alianței Mondiale pentru Hepatită. Data nu este aleasă întâmplător, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema de anul acesta este Hepatita nu poate aștepta!1, pentru că nici pacienții cu hepatită nu pot aștepta.

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenţei, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populaţia eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecţiuni hepatice3.

Nu trebuie uitat faptul că România este printre ţările care s-au angajat în atingerea acestor ținte și că și-a asumat angajamentul să depună toate eforturile necesare în acest sens.

 

Referințe:

 

  1. https://www.worldhepatitisday.org/
  2. https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/2303-hepatita-virala-b-si-c-anul-2020-analiza/file
  3. https://www.who.int/hepatitis/news-events/07_towards-elimination-Dr-Gottfried-Hirnschall.pdf?ua=1

Distribuie