Comunicat de presă: CMR atrage atenția asupra agravării problemelor din sistemul medical

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra agravării problemelor din sistemul medical, în condițiile în care, în ultimele luni, ne-am confruntat cu o serie de aspecte critice – probleme care sunt deja foarte cunoscute de către autorități și care au fost subiectul unor ample dezbateri în spațiul public, cum sunt: subfinanțarea sistemului de sănătate, personal insuficient, fapt ce conduce la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis, toate acestea afectând direct calitatea actului medical și, implicit, punând în pericol sănătatea populației generale. În ultimele săptămâni, printr-o serie de decizii succesive, nu doar că nu au fost discutate și identificate soluții, ci constatăm o agravare a situației. CMR atrage atenția cu privire la două aspecte esențiale:

  1. În sănătate, întâlnim „două Românii”, care fac să existe o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici, pentru a acoperi necesitățile populației, iar pe de altă parte, există 26 de județe în care sunt doar 1-2 medici, la o mie de locuitori. Această diferență uriașă pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor, din aceste zone defavorizate.
  2. Criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităților din România, care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie, este în creștere. Această situație restricționează accesul la îngrijirea medicală primară, ceea ce poate avea consecințe grave pentru sănătatea populației. Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că, peste 10 ani, ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În același timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situația este alarmantă și necesită măsuri concrete și coerente, dar și investiții în viitorul sistemului medical.

În ciuda acestor probleme cunoscute, dezbătute și analizate, atât la inițiativa Colegiului Medicilor din România, cât și a altor entități din domeniu, bazându-ne pe date concrete și studii ample, autoritățile din țara noastră continuă să ia decizii care agravează situația:

  • Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce privește resursa umană din sănătate, în condițiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătățit situația critică din specialități precum anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență. Și asta pentru că nu au existat candidați pentru aceste posturi. Prin urmare, soluțiile și, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe.
  • Scăderea dramatică a bugetului alocat pentru medicina de familie. În 2024, bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, față de anul precedent. Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerență în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum și a celor de retenție în zonele deficitare, și creează dificultăți în funcționarea cabinetelor de medicină de familie existente. În acest fel, este pus în pericol accesul populației la asistența medicală primară, cu efecte dramatice imediate, dar și pe termen lung.

CMR consideră că aceste măsuri arată o lipsă de viziune și de interes pentru gestionarea problemelor sistemului de sănătate din România. Din păcate, rezultatul este unul predictibil: adâncirea crizei din sistemul medical, compromiterea calității serviciilor medicale și distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate și seriozitate, și să caute soluții sustenabile și eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcțional și accesibil pentru populație.

Distribuie