CMR, propuneri care să permită despăgubirea pacientului în baza unei înțelegeri amiabile, în faza de pre-litigiu, în caz de malpraxis (Iași)

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

În cadrul dezbaterilor publice, lansate de către Colegiul Medicilor din România (CMR), pe tema gestionării greșelilor medicale, în România, care au continuat în Aula “Alexandru Brăescu” a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, participanții au discutat o serie de propuneri, menite să introducă posibilitatea înțelegerii amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient și să permită despăgubirea acestuia, încă din faza de pre-litigiu, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanța de judecată.

„În partea de pre-litigiu, propunem introducerea unei noi proceduri, prin care un expert medical, independent, să stabilească dacă este malpraxis sau nu, și în baza acestei expertize medicale, pacientul să poată fi despăgubit, fără a apela neapărat la instanța de judecată și fără ca medicul să apară ca pârât, într-un dosar civil. De asemenea, propunem și ca în fața instanței de judecată, expertiza să fie făcută de un expert medical independent, și nu de Institutul Național de Medicină Legală”, spune Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

O altă propunere este ca într-un dosar civil de malpraxis, medicul să aibă calitatea de “intervenient forțat”, calitatea de pârât fiind preluată de asigurător, care va plăti și despăgubirile.

„Cu toții am căzut de acord, în dezbaterile precedente, asupra unui aspect important: în cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare pentru repararea suferinței cauzate. Propunerile discutate astăzi – in mod special – introducerea unei căi de înțelegere amiabilă între medic, asigurător și pacient, în caz de malpraxis, pot să elimine multe dintre blocajele existente în sistem și să permită despăgubirea mai rapidă a pacienților care au suferit prejudicii în urma unui act de malpraxis. În plus, analiza conduitei profesionale a medicului poate duce la sancțiuni disciplinare din partea Colegiului Medicilor din România, care pot ajunge până la retragerea dreptului de liberă practică. Clarificarea condițiilor în care medicul poate răspunde chiar și penal pentru deciziile sale este, deopotrivă, necesară pentru îndrumarea practicii judiciare în acest sens”, consideră Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România a demarat, pe data de 2 noiembrie 2022, o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor din domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale, în România.

În cadrul primei dezbateri desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și a analizei detaliate a greșelilor medicale, într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă, în caz de malpraxis. În plus, se impune și întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară, astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică al medicului, pentru a proteja alți pacienți.

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții CMR au propus, în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie 2022, de la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali, care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați, din toate specialitățile, și care cunosc foarte bine practica medicală, vor oferi expertiză medicală instanțelor civile, astfel încât să lămurească, dacă este un caz de malpraxis sau nu. Spre deosebire de alte domenii unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului este realizată acum de către serviciile de medicină legală, la nivel teritorial și, respectiv, Institutul Național de Medicină Legală. Sistemul actual nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni, la câțiva ani. În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

O altă propunere, discutată în cadrul dezbaterilor, se referă la îmbunătățirea sistemului polițelor de asigurare pentru medici, în caz de malpraxis, astfel încât plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii să fie preluată în mod real și efectiv de asigurători, în temeiul poliței de malpraxis.

Nu în ultimul rând, în cadrul dezbaterilor de la Cluj-Napoca, participanții au luat în discuție – pentru o practică judiciară coerentă – necesitatea clarificării condițiilor în care medicul poate răspunde inclusiv penal. În acest sens, Andrei Nanu, șeful Disciplinei „Elemente juridice medicale și malpraxis”, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, a subliniat faptul că în practica judiciară internațională este făcută, de exemplu, distincția dintre o greșeală involuntară și încălcarea conștientă, voluntară a normelor de bună practică, de către medic, rezultând forme diferite de răspundere juridică.

Dezbaterile au continuat, la finalul lunii februarie 2022, la Craiova. Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul acestor evenimente, să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

Detalii

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-curaj-istoric-al-colegiului-medicilor-de-a-pune-pe-masa-aceste-subiectea-inedita-dezbatere-despre-malpraxis-la-iasi–344850.html
https://www.viata-medicala.ro/stiri/cmr-o-noua-sesiune-de-dezbateri-despre-malpraxis-la-iasi-30778
https://www.g4media.ro/colegiul-medicilor-vine-cu-propuneri-pentru-schimbarea-legii-malpraxisului-cu-totii-am-cazut-de-acord-ca-pacientul-trebuie-sa-primeasca-o-compensatie-financiara-o-compensatie-corecta-si-int.html
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26059665-colegiul-medicilor-propune-pacientii-care-sunt-victimele-unui-malpraxis-fie-despagubiti-premiera-baza-unei-intelegeri-amiabile-faza-pre-litigiu.htm
https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/malpraxisul-in-colimatorul-colegiului-medicilor–217540184.html
http://www.radioiasi.ro/stiri/regional/audio-iasi-propuneri-privind-o-noua-lege-a-malpraxisului/
https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/colegiul-medicilor-cere-o-nou-lege-a-2239522.html
https://telem.ro/colegiul-medicilor-vine-cu-propuneri-pentru-schimbarea-legii-malpraxisului-cu-totii-am-cazut-de-acord-ca-pacientul-trebuie-sa-primeasca-o-compensatie-financiara-o-compensatie-corecta-si-int/
https://www.radiomures.ro/stiri/colegiul-medicilor-vine-cu-propuneri-pentru-schimbarea-legii-malpraxisului.html
https://www.caspa.ro/colegiul-medicilor-din-romania-vine-cu-noi-propuneri-care-sa-permita-despagubirea-pacientului-in-baza-unei-intelegeri-amiabile-inca-din-faza-de-pre-litigiu-in-caz-de-malpraxis/
https://evz.ro/premiera-in-romania-colegiul-medicilor-propune-ca-victimele-unui-malpraxis-sa-fie-despagubite-in-faza-de-pre-litigiu.html

Distribuie