UEMO solicită Comisiei Europene recunoașterea medicilor generaliști/medicilor de familie ca specialiști: Un pas necesar pentru a pune în valoare rolul și importanța lor pentru sistemele de sănătate europene

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Uniunea Europeană a Medicilor Generaliști (UEMO) atrage atenția că declarațiile unor politicieni europeni despre pregătirea specifică în medicina generală, în contextul în care și politicieni români au avut și au opinii similare, în sensul diminuării importanței și a desconsiderării pregătirii postuniversitare a medicilor de familie români, precum și reapariția inițiativelor legislative de segregare a medicilor membri ai Colegiului Medicilor din România (CMR), sunt complet greșite. Mai mult, UEMO avertizează că este îngrijorător că politicienii cred că o strategie pentru a recruta mai mulți medici de familie este să le diminueze competențele, mai degrabă decât să le îmbunătățească condițiile de lucru.

UEMO susține necesitatea menținerii unor standarde riguroase de pregătire a medicilor generaliști/ medicilor de familie din întreaga Europa și respinge orice sugestie sau încercare de a reduce aceste standarde, ceea ce ar pune în pericol calitatea îngrijirilor medicale acordate cetățenilor europeni.

Totodată, UEMO solicită Comisiei Europene să recunoască faptul că medicii generaliști/medicii de familie urmează, de asemenea, o pregătire medicală de specialitate și să includă calificările lor formale în anexa 5.1.3 a Directivei 2005/36 / CE a Parlamentului European.

”Recunoașterea medicilor generaliști / medicilor de familie ca specialiști de către Comisia Europeană este un pas necesar pentru a pune în valoare rolul și importanța lor pentru sistemele de sănătate europene și societate în general”, subliniază UEMO.

”Faptul că medicina generală / medicina de familie are programe solide de instruire și este recunoscută ca o specialitate în majoritatea țărilor europene, reflectă deja poziția sa egală în comparație cu specialiștii din spitale. Prin urmare, UEMO consideră că Uniunea Europeană trebuie să recunoască faptul că, la nivel european, distincția actuală între formarea medicală de specialitate și formarea specifică în medicina generală în Directiva 2005/36 / CE a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificărilor profesionale, nu mai reflectă actuala configurație europeană a medicinei generale / medicinei de familie, unde majoritatea medicilor generaliști / medicilor de familie sunt specialiști în medicina generală / medicină de familie”, atrage atenția UEMO.

Context

Reacția UEMO vine după ce, pe 2 septembrie 2021, Manuel Heitor, ministrul portughez pentru știință, tehnologie și învățământ superior, a făcut câteva observații cu privire la medicina familiei, în contextul intenției de deschidere a trei noi facultăți medicale în Portugalia și de ”adaptare” a învățământului universitar în funcție de specialitatea urmată. Ministrul a citat eronat exemplul Marii Britanii, spunând că pregătirea este mai puțin solicitantă pentru cei care aleg medicina familiei, comparativ cu, de exemplu, oncologia sau psihiatria.

Afirmația ministrului portughez folosește un argument complet greșit al unui presupus exemplu din Marea Britanie, care spune că studenții care aleg medicina de familie ar avea o pregătire universitară mai puțin riguroasă decât cei care urmează o specialitate de spital și, în plus, acest lucru ar reprezenta chiar o ”punere în valoare” a medicilor de familie.

”Unul dintre lucrurile pe care le-ați spus a fost deschiderea de noi facultăți medicale. În acest ultim an și jumătate de pandemie, s-a ridicat posibilitatea ca medicii nou calificați să fie obligați să lucreze pentru sistemul național de sănătate portughez pentru un anumit număr de ani. Credeți că această exclusivitate ar trebui să existe? Nu cred că poți forța pe nimeni să lucreze într-un regim sau altul. Dar ceea ce vorbim aici este privit din punctul de vedere al pacientului și mi se pare clar că avem nevoie de mai mulți medici în Portugalia. Dar extinderea capacității de instruire are sens dacă se face împreună cu diversificarea ofertei. În Portugalia, datorită instituțiilor și asociațiilor profesionale, îi instruim pe toți medicii în același mod”, a declarat portughez pentru știință, tehnologie și învățământ superior.

”Dacă vă uitați la Marea Britanie, sistemul este diversificat, în special în medicina generală, care are un nivel de pregătire mai puțin exigent în comparație cu specialiștii. Cred, întotdeauna în parteneriat cu asociații profesionale și în special cu instituții, că extinderea instruirii medicale și biomedicale trebuie făcută folosind experiențe internaționale de diversificare a ofertei respective. Întrebarea este că dacă pentru a instrui un medic experimentat, probabil că nu este nevoie de același nivel sau de aceeași durată de formare în comparație cu un specialist în oncologie sau psihiatrie. De aceea, insist că extinderea bazei de formare în domeniul asistenței medicale, fie că este pentru medici sau pentru tehnicienii din domeniul sănătății, fie că sunt asistenți medicali, ar trebui să se facă în raport cu diversificarea ofertei și, de asemenea, să punem în valoare alte profesii medicale, cum ar fi medicii de familie, care știm că în societatea noastră și mai ales în Europa de Sud nu sunt la fel de valorificați ca alte specialități. Acestea sunt probleme care nu depind doar de sistemul de formare, sunt probleme complexe de evaluare socială și economică a diferitelor profesii. Nu dezvoltăm reforme împotriva oamenilor, nu sunt reforme împotriva instituțiilor și este necesar să deschidem tot mai mult un proces de discuție”, a completat ministrul portughez pentru știință, tehnologie și învățământ superior.

În urma acestor declarații, UEMO s-a adresat în aceeași zi Asociației Medicale Britanice  (BMA) pentru a solicita informații cu privire la condițiile de formare a medicilor generaliști în Marea Britanie. Subiectul a fost discutat tot pe 2 septembrie și în cadrul Colegiului Regal de Medicină Generală (RCGP).

O zi mai târziu, a venit și reacția BMA la comentariile ministrului portughez pentru știință. BMA a explicat că medicii de familie din Marea Britanie sunt instruiți la aceleași standarde ca ale oricărui specialist din spitale.

„Este complet inexact să descriem pregătirea medicilor de familie din Marea Britanie ca fiind mai puțin solicitantă decât pentru alte specialități medicale, ceea ce aduce un grav deserviciu medicilor noștri de familie cu înaltă calificare care lucrează în cabinetele din toată țara”, a declarat dr. Samira Anane, conducătorul Comisiei BMA pentru educație, formare și forța de muncă.

„Asociația Medicală Britanică (BMA), Colegiul Regal al Medicilor Generaliști (RCGP) și Consiliul Medical General (GMC) recunosc medicii de familie instruiți în Marea Britanie ca experți medicali generaliști și specialiști în medicină generală. Pentru a practica în Marea Britanie, medicii de familie absolvenți de medicină – care primesc aceeași educație universitară, indiferent de ramura medicală pe care doresc să o urmeze – trebuie să parcurgă doi ani de formare de bază, care constituie puntea dintre învățarea ca student la facultate de medicină și tranziția către îngrijirea pacienților pe prima linie a NHS. Sunt necesare pentru aceasta finalizarea a minim de trei ani de formare de specialitate ca medic generalist în baza unui program aprobat de GMC, promovarea calității de membru al Colegiului Regal de Medici Generaliști și obținerea unui certificat GMC de finalizare a formării”, potrivit unui comunicat al BMA.

„Procedurile sunt în vigoare pentru a ne asigura că medicii care se mută în Marea Britanie din străinătate care demonstrează cunoștințe, abilități și experiență echivalente, îndeplinesc, de asemenea, aceste standarde înalte. UK General Practice Specialty Training este un program de instruire medicală riguros din punct de vedere intelectual, care permite medicilor să dobândească abilitățile și experiența necesare pentru a aduce o contribuție imensă și vitală la asistența medicală din Marea Britanie, oferind îngrijire și tratament de specialitate pentru milioane de pacienți”, potrivit comunicatului citat.

Mai mult, BMA afirmă că „trebuie să recunoaștem domeniul extrem de specializat al medicinei de familie și să respingem orice sugestie că experții generaliști sunt în vreun fel mai puțin calificați decât colegii lor din alte domenii”.

Pe 6 septembrie 2021, Prof. Amanda Howe, președintele Colegiului Regal de Medicină Generală – RCGP, a adresat Boardului UEMO o scrisoare, în care afirmă că ”toți medicii care se pregătesc în Marea Britanie obțin o diplomă medicală de licență, care are același nivel profesional, indiferent de la care facultate medicală au obținut calificarea”.

”Am fost alertată de rețeaua UEMO cu privire la o interpretare aparent greșită a pregătirii medicilor de familie din Marea Britanie și vă scriu de urgență o declarație a situației noastre actuale. Toți medicii care se pregătesc în Marea Britanie obțin o diplomă medicală de licență, care are același nivel profesional, indiferent de la care facultate medicală au obținut calificarea. Nu există nicio diferență în această etapă în funcție de alegerea specialității, care nu apare până când nu au finalizat prima etapă de pregătire ca medic. Acesta este un program de formare fundamentală de doi ani care facilitează înregistrarea în Consiliul Medical General (GMC) – și este la fel pentru toată lumea, indiferent de specialitatea în care urmează să se formeze. Pot apoi să solicite recrutarea și formarea în specialitate”, afirmă Prof. Amanda Howe.

”De asemenea, trebuie remarcat  că, în Marea Britanie, medicina generală este o specialitate distinctă și, la fel ca toate celelalte specialități medicale, are propriul program de formare de specialitate și examen de calificare de specialitate (MRCGP, administrat de propriul nostru colegiu)”, mai spune Prof. Amanda Howe.

”Deși pot exista variațiuni în opțiunile de carieră pentru toate specialitățile după calificarea postuniversitară, acest lucru NU denotă o diferență majoră. De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă un coleg instruit într-o altă țară dorește să lucreze în Marea Britanie, acesta trebuie să demonstreze o competență echivalentă. Sper că acest lucru arată clar că medicina generală în Marea Britanie este o adevărată specialitate și în niciun moment alegerea medicului nu înseamnă că urmează o formare mai puțin solicitantă”, a explicat Prof. Amanda Howe.

În urma acestor evenimente, UEMO a concluzionat că ”Uniunea Europeană a Medicilor Generaliști consideră că standardele similare de formare a medicilor generaliști față de specialiștii din spitale justifică recunoașterea la nivel european a medicinei generale / medicinei de familie ca specialitate”.

Colegiul Medicilor din România deține președinția UEMO în mandatul 2019-2022, prin dr. Călin Bumbuluț, Președinte, Dr. Gindrovel Dumitra, Secretar General, dr Mădălina Vesa, Trezorier. De asemenea Board-ul UEMO mai cuprinde pe dr. Mary McCarthy, Vicepreședinte, UK, dr. Patrick Ouvrard, Vicepreședinte, Franța, dr. Tiago Villanueva Vicepreședinte, Portugalia și dr. Vesna Pekarović Džakulin, Vicepreședinte, Slovenia.

Distribuie