Ziua Mondială a Sănătății, sub sloganul “Sănătate pentru Toți”

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

Astăzi, sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, care ne reamintește importanța menținerii unei stări de sănătate bune și a accesului universal la servicii medicale de calitate, fiind un prilej de a recunoaște eforturile constante ale personalului medical de a-și onora misiunea nobilă a protejării vieții, cu umanitate, demnitate și dăruire profesională.

“Sănătate pentru Toți” – campania lansată de Organizația Mondială a Sănătății la împlinirea celor 75 de ani de activitate – este o chemare la acțiune pentru un viitor sănătos și echitabil, în care accesul la îngrijiri medicale de calitate este egal, indiferent de poziția geografică sau statutul socio-economic.

Colegiul Medicilor din România a marcat momentul prin două evenimente desfășurate în această săptămână. Primul dintre ele, Concertul Festiv “Alianța pentru Sănătate”, organizat de Fundația Medicina și Muzica, sub auspiciile căreia își desfășoară activitatea Orchestra Medicilor “Dr. Ermil Nichifor”, a avut loc la Opera Națională București pe 4 aprilie. Concertul a reprezentat o ocazie de a onora împreună atât principiile promovate de Organizația Mondială a Sănătății, cât și contribuția prin artă a colegilor noștri medici care au transmit mesajul lor muzical de unitate pentru susținerea sănătății globale.

Cel de al doilea eveniment, organizat cu sprijinul Senatului, a reprezentat o întâlnire de lucru menită să ofere un cadru de consens pentru toți partenerii noștri strategici privind perspectiva asupra proiectelor și priorităților de lucru comune, cu impact pozitiv pentru sănătatea tuturor românilor, în perioada următoare.

Invitația a fost onorată de reprezentanți ai Biroului OMS din România, Administrației Prezidențiale, Parlamentului și Guvernului României, incluzând ministerele ale căror atribuții sau portofolii de proiecte includ tema sănătății publice, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, organizațiilor reprezentative pentru personalul medical, asociațiilor de pacienți și reprezentanților instituțiilor partenere ale CMR.

Pe lângă accesul la îngrijirea medicală de calitate, indiferent de venitul, statutul social sau locul de reședință, «Sănătate pentru Toți» înseamnă că fiecare persoană trebuie să aibă posibilitatea să ia decizii informate și să acționeze pentru propria sănătate și bunăstare. Înseamnă, de asemenea, că trebuie să lucrăm împreună pentru a elimina inegalitățile și a promova un mediu sănătos pentru toți. În această Zi Mondială a Sănătății, vă încurajez să ne asumăm responsabilitatea pentru propria sănătate și să îi încurajăm și pe cei de lângă noi să facă același lucru. Fie că este vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos, de monitorizarea periodică a stării de sănătate, de respectarea recomandărilor și a tratamentelor medicale necesare pentru însănătoșire sau de implicarea în crearea și susținerea politicilor publice care optimizează accesul la îngrijirea medicală, fiecare dintre noi poate face o diferență în îmbunătățirea sănătății noastre personale și colective.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

Distribuie