CMR: Actualul sistem al polițelor de malpraxis, ineficient | Nu oferă o protecție reală medicilor (Târgu Mureș)

Articole recente

Ne puteți contacta

Vă stăm la dispoziție pentru informațiile și sprijinul de care aveți nevoie.

În prezent, polițele includ numeroase clauze de exonerare, astfel încât nu acoperă despăgubirile morale și multe alte situații sunt excluse de la plata.

În cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor din România (CMR), pe tema gestionării  greșelilor medicale, în România, care au continuat la Universitatea de Medicină și Farmacie „George Emil Palade”, din Târgu Mureș, participanții au căzut de acord asupra faptului că actualul sistem al polițelor de malpraxis nu este eficient și nu oferă o protecție reală medicilor.

“Polițele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare și nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale. Medicii plătesc prime de asigurare mici, dar în caz de malpraxis, medicul nu este, în mod real, protejat de această poliță”, a spus Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanții prezenți la dezbatere au apreciat faptul că plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii trebuie preluată, în mod real și efectiv, de asigurători, în temeiul poliței de malpraxis.

Printre soluțiile luate în calcul, în cadrul discuțiilor de la Târgu Mureș, la care au luat parte reprezentanți ai Colegiului Medicilor din Sibiu, Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna și Târgu Mureș, se numără și introducerea unor clauze obligatorii în polițele de malpraxis, astfel încât asigurătorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

“Realitatea este că, în România, în caz de malpraxis, medicul se găsește, de cele mai multe ori, singur în fața instanței. Deși, așa cum am subliniat în cadrul primei noastre dezbateri publice asupra modului de gestionare a greșelii, organisme internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății, subliniază faptul că factorii ce țin de sistem – resursele umane limitate, dotarea insuficientă, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare, absența unor protocoale clare de îngrijire medicală, etc – sunt principalii responsabili de apariția erorilor medicale. Dacă în alte țări, precum Franța, clinica, sistemul de asigurări și sistemul medical în ansamblu își asumă responsabilitatea și intervin, din păcate, în România, asistăm la situația în care medicul este pe cont propriu. De cele mai multe ori, spitalul se regăsește ca parte în dosar, doar pentru că pacientul consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate și solicită să răspundă solidar cu medicul. Aceasta este, din păcate, în acest moment, realitatea din România, iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor”, a explicat Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

În opinia reprezentanților CMR și majorității participanților, polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis.

O astfel de schimbare va duce, cel mai probabil, la creșterea primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, au apreciat cei mai mulți dintre participanți, dar este de preferat ca medicii să achite mai mult pentru o poliță care să protejeze, cu adevărat, decât achitarea unor sume mai mici, în schimbul cărora medicii să nu beneficieze, în mod real, de nicio protecție.

Colegiul Medicilor din România a demarat, pe data de 2 noiembrie 2022, o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor din domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale, în România. În cadrul primei dezbateri, desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și a analizei detaliate a greșelilor medicale, într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical.

Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare, în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu. În acest sens, sunt necesare modificări legislative, care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă, în caz de malpraxis. În plus, se impune și întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară, astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului, pentru a proteja alți pacienți. 

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții CMR au propus, în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie 2022, de la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile, și care cunosc foarte bine practica, vor oferi expertiză medicală instanțelor civile, astfel încât să lămurească dacă este un caz de malpraxis sau nu. Spre deosebire de alte domenii, unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului este realizată, în prezent, de către serviciile de medicină legală, la nivel teritorial și, respectiv, Institutul Național de Medicină Legală. Sistemul actual nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni, la câțiva ani. În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

Dezbaterile au continuat, în lunile ianuarie și februarie 2023, la Cluj, Iași și Craiova. Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul evenimentului de la Târgu Mureș, și în cele care au urmat, să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

Detalii

https://www.zi-de-zi.ro/2022/11/23/prof-dr-daniel-coriu-in-romania-in-caz-de-malpraxis-medicul-se-gaseste-de-cele-mai-multe-ori-singur-in-fata-instantei
https://www.radiomures.ro/stiri/dezbatere-pe-tema-malpraxis-ului-organizata-la-tg-mures.html
https://www.medichub.ro/stiri/targu-mures-cmr-considera-ca-actualul-sistem-al-politelor-de-malpraxis-este-ineficient-si-nu-ofera-o-protectie-reala-medicilor-id-7249-cmsid-2

Distribuie